Bun venit la primul modul al cursului nostru de formare. Scopul modulului este să ajute profesorii și alti factori educaționali în identificarea tinerilor cu risc de abandon școlar înainte de a finaliza educația obligatorie ori de a încheia cursul pe care l-au ales.
Modulul se bazează pe un număr de studii de caz - interviuri cu tineri, părinîi, profesori, directori și autorități în domeniu, cât și pe ampla cercetare întreprinsă în vederea realizării Raportul Național din Marea Britanie și Rapoartelor Naționale ale celorlalți parteneri din proiect.
Rezultă clar că nu poate fi vorba de o singură cauză a influenței ori de un singur factor de identificare a riscului prin care se poate pronostica cu acuratețe dacă un elev va “abandona” școala, cel mai adesea cauzele fiind multiple și complexe.
Este clar că, odată cu identificarea timpurie a studenților aflați în situații de risc, crește și șansa acestora de a rezolva problema și de a beneficia de șanse reale de reușită.
Pentru scopurile modulului, factorii de identificare care pot duce la abandonul școlar ori la abandonul timpuriu al cursului au fost împărțiți în 4 capitole, educaționali, personali, familiali și care aparțin de comunitate. Intenția modulului este de a pregăti terenul pentru următoarele patru module, acestea fiind:
- Modulul 2 – Comunicarea
- Modulul 3 – Metode de predare
- Modulul 4 – Evaluarea școlară
- Modulul 5 – Sprijin & cooperare externă
Capitolul 1: Factori educaționali
Calitatea predării și leadership-ul
Unul din principalii factori care influențează percepția pozitivă asupra școlii și determină elevul să continue cursul este calitatea predării. O predare de slabă calitate / nemotivantă duce la un comportament care lasă de dorit în clasă, ceea ce, la rându-i, se poate concretiza în abandon școlar ori nepromovarea cursului.
O predare de slabă calitate, plictisitoare – oricare ar fi cauza – trebuie identificată și remediată prin cursuri de formare de calitate, prin alocarea de resurse potrivite, ori prin sisteme de susținere a managementului pe bază de performanțe cu adevărat solide.
Folosirea extinsă, pe termen lung, a suplinitorilor poate, și ea, avea efecte negative serioase, mai ales dacă suplinitorul nu este specializat în domeniul pe care-l acoperă, neavând nici o relație cu elevii de genul celei de care se bucură profesorul obișnuit al clasei.
Un leaderhip educațional de calitate este esențial pentru a garanta că politicile educaționale la nivel national, regional și local nu sunt rigide, inflexibile ori deficitare ca viziune.
Învățarea diferențiată
Trebuie furnizată învățare diferențiată pentru a veni în întâmpinarea stilului de învățare al fiecărui elev. Când li se arată elevilor că există diferite moduri de a învăța, aceștia găsesc modalități noi, creative pentru rezolvarea problemelor, pentru a avea succes și a învăța pe tot parcursul vieții.
Există dovezi că fiecare învață în alt fel – unii vizual – aceștia preferă diagrame și reacționează bine la ilustrații grafice, hărți etc., alții auditiv – aceștia preferă să audă diverse lucruri, adesea legate de muzică, dar nu numai, alții kinestetici – aceștia cel mai adesea consolidează învățarea printr-o activitate fizică. Pentru informații suplimentare despre diferite
stiluri de învățare , folosiți acest link.
Climatul invățării
Un climat favorabil învățării este important pentru păstrarea elevilor în școală. Deși unii factori negativi (de ex. calitatea modestă a clădirii, lipsa laboratoarelor ori a echipamentelor) nu sunt ușor de combătut în lipsa unei finanțări adecvate, profesorii pot realiza mult prin instaurarea unui climat propice în clasă. Este important să fie creat un mediu care maximizează posibilitățile elevilor și motivația acestora de a învăța și unde există o relație de colaborare între profesor și elev. Elevii trebuie să se simtă în siguranță și în centrul atenției în clasă. Orice activități care afectează un astfel de sentiment (ridiculizare, forțare, obligare, pedepsire, amenințare, blamare, umilire, cicălire, mituire, iritare) sunt inacceptabile.
Punctele cheie ale unui mediu de învățare prielnic sunt:
Motivația este optima când coerciunea este minimă, iar climatul de încredere și înțelegere este la maximum.
Relațiile involuntare devin voluntare cînd elevii se află unde își doresc să fie, iar învățarea este încurajată în acest tip de climat.
Găsiți un articol interesant pe această temă, apărut în Teacher.Net Gazette, accesând link-ul
Climatul de învățare
Evaluarea
Evaluarea fiecărui elev este esențială pentru a decide la ce etapă de învățare au ajuns, direcția de urmat și cum s-o parcurgă cât mai bine. În Marea Britanie acest lucru se face printr-o strategie numită EpÎ (Evaluarea pentru învățare) menită să sprijine școlile în utilizarea informației reieșite din evaluare în vederea îmbunătățirii și structurării ofertei. Practicile din cadrul EpÎ, cum ar fi fixarea obiectivelor, auto-evaluarea elevilor și evaluarea colegială, au fost adoptate de multe școli din această țară. EpÎ este, de asemenea, unul din argumentele care, bine planificate, pot face diferența în ce privește succesul copiilor.
For further details see:
Teachernet Assessment of Pupils
Assessment for Learning Guidance
Ten Principles of Assessment for Learning
Comunicarea
Comunicarea între școli trebuie să fie bună. Problemele întâmpinate de profesori și elevii de vârstă mica (ca și strategiile menite să le rezolve) trebuie să fie transmise mai departe atunci când aceștia din urma schimbă școala.
Este la fel de important ca profesorii de la noua școală să cunoască abilitățile elevului transferat, cu precădere nivelul la aritmetică și lectură, astfel încât elevul să fie plasat într-un grup corespunzător de colegi iar eventualele minusuri în ce privește nivelul deprinderilor să fie avute în atenție.
Trebuie spus că și reversul se poate întâmpla, adică profesorii de la noua școală pot fi prea mult influențați de percepția profesorilor de la vechea școală; prin urmare, este important ca elevii noi să fie primiți fără prejudecăți, oferindu-li-se astfel șanse egale la noua școală.
Familiile cu ‘locuințe sociale’ sunt cu precădere vulnerabile când este schimbată școala și se mută într-o zonă nouă.
În privința comunicării în general, o strategie care a fost încercată cînd apar probleme și a dat roade constă dintr-un sistem de contacte săptămânale cu părinții/îngrijitorii. Deși cu repercusiuni serioase asupra timpului cadrelor, strategia este productivă în cazul celor mai vulnerabili elevi, atât elevii cât și părinții și îngrijitorii lor știind că vor fi contactați, elevii străduindu-se, prin urmare, să ia note mai bune săptămânal.
Scolile speciale
Cifra elevilor identificați cu nevoi educaționale speciale în zona DCES (Dificultăți de comportament, emoționale și sociale) crește mai rapid decât oricare altă categorie din cadrul Nevoilor Educaționale Speciale. La rându-i, acest fapt pune presiune atât pe sistemul de școli regulate cât și pe cel al școlilor speciale pentru a le satisface nevoile, devenind prin urmare crucial ca elevii să fie plasați în cea mai potrivită școală, unde să le poată fi acordat permanent un sprijin adecvat.
Copiii din cultura de tip ‘nomad’
Cultura de tip ‘nomad’ poate avea un rol important în ce privește decizia de ‘abandon școlar‘ al copiilor aparținând acestei culturi. Deși părinții roma nomazi nu sunt în general ostili școlii, există totuși o oarecare teamă de diluare a ‘valorilor roma’ și de expunere a copiilor lor la ‘imoralitatea’ non-roma.
Copiii nomazi roma mai au și problema continuității la școală deoarece se deplasează pe teritoriul țării. E important, deci, ca școlile și autoritățile educaționale locale să ia măsurile necesare pentru a veni în întâmpinarea nevoilor acestor comunități.
În acest sens, recomandăm o nouă publicație, conținând articole și lucrări pe tema îmbunătățirii rezultatelor
copiilor țigani, roma și nomazi (apoi mergi la publicații și tastează Țigan Roma Nomad în caseta ‘căutare’).
În mod similar, continuitatea predării este importantă, elevii fiind mult mai probabil dispuși să se implice dacă au același profesor tot anul școlar. Utilizarea extensivă a ‘suplinitorilor’ poate avea efecte adverse profunde.
Selectarea cursului
Selectarea deficitară a cursului, fie că se referă la selectarea cursurilor opționale din timpul școlarității obligatorii, sau mai târziu, după educația obligatorie, poate avea un impact major în ce privește finalizarea de către elev a cursului.
Pot fi multe motive pentru care este selectat greșit cursul, de pildă
- Lipsa opțiunilor (cursul preferat fiind supra-aglomerat ori nefiind disponibil)
- Distanța deplasării – o soluție putând fi subvenționarea călătoriei
- Nivel necorespunzător al deprinderilor de bază, ceea ce face ca elevul să rămână în urmă (de ex. am constatat că un nivel scăzut al deprinderii de lectură face anevoioasă finalizarea cu succes a cursurilor de psihologie)
- Lipsa informației pentru elevi, părinți și îngrijitori în ce privește curriculum-ul, examenele și cerințele cursului.
Selectarea curriculum-ului
În unele țări, de fapt majoritatea, alegerea curriculum-ului este făcută la nivel de minister. Uneori, curriculum-ul are flexibilitate redusă, mai ales când educația nu este o prioritate politică de vârf, ceea ce are efecte adverse asupra elevilor pentru care curriculum-ul standard nu este alegerea cea mai potrivită să genereze entuziasm și interes și să-i motiveze să rămână la școală.
Alte aspecte legate de școală
Cercetarea noastră a mai identificat și alți factori ‘în conexiune cu școala’
- Tratamentul din partea cadrelor – mulți elevi intervievați s-au plâns de modul cum sunt tratați de profesori, mai ales cei trecuți de 16 ani, post- școlaritate obligatorie – elevii doreau să fie tratați ca adulți, iar relațiile cu profesorii erau considerate un factor important; totuși, unii elevi au un nivel de înțelegere imatur despre cum trebuie tratat un adult, respectiv cum trebuie să se comporte un adult
- Sistemele de disciplină școlară inflexibile au influențat, și ele, deciziile de abandon școlar, mulți elevi intervievați opinând că un sistem disciplinar rigid conduce la aplicarea sa inconsecventă de către profesori, ceea ce creează sentimente de frustrare și incorectitudine – ‘Eu am fost pedepsit pentru tot‘
- Prea multe examene și fixarea unor obiective nerealiste pot, de asemenea, crea elevilor sentimentul că sunt supra-solicitați și nefericiți la școală
- Oportunitățile de activități ‘extra-curriculare’ au fost în general bine primate, fiind considerate o influență benefică în ce privește rămânerea în școală.
- O influență negativă are și lipsa posibilității de a fi la același curs cu un prieten anume, sentimentul de singurătate și izolare, de ex. dacă cursul este la o altă școală
- Percepția potrivit căreia școala după vârsta de 16 ani este pentru elevii cu aptitudini academice, mai degrabă decât ‘tehnice și profesionale’
- Distanța deplasării este un alt factor de luat în considerare când elevii sunt excluși din școala lor. De regulă, a doua școală nu mai este atât de aproape de casă, ceea ce poate fi un factor ‘favorizant’ al absenteismului. O posibilă soluție ar fi învățarea on-line la distanță, de ex. Universitatea Primei Vârste
- Există unele probe că diferența de gen este semnificativă în sensul că băieții sunt mai degrabă predispuși la abandon școlar. Un posibil motiv ar putea fi curriculum-ul vârstei mici care nu este adecvat stilului de învățare al băieților, aceștia intrând dintr-o etapă timpurie a școlarității în contradicție cu sistemele de disciplină și devenind, prin urmare, “etichetați”.
Capitolul 2: Factori personali
Frecvența
Slaba frecvență este, probabil, indicatorul cel mai evident pentru elevii în pericol de ‘abandon școlar’. În Marea Britanie, Absentul Persistent (AP) este definit prin aceea că are mai mult de 63 de absențe (motivate ori nu) pe parcursul anului (de regulă, peste 20% absențe).
Pentru ‘Acțiuni-cheie în vederea reducerii numărului de Absenți Persistenți’, vă rugăm mergeți la
Absenți Persistenți .
Comportamentul
Un alt indicator semnificativ al unui potențial abandon este purtarea necorespunzătoare permanentă, ceea ce duce, de regulă, la intervenția disciplinară a școlii. Este foarte important ca școlile să aibă un system de disciplină clar și consecvent, aplicat fără părtinire ori rea-voință.
Avem de-a face aici cu o zonă în care trebuie să existe susținere și îndrumare din partea colegilor din școală, însă, în cazurile extreme, este necesar să existe și sprijin extern.
Starea de sănătate
Uneori abandonul școlar este cauzat de circumstanțe dincolo de controlul tînărului. De ex. boală, probleme de sănătate mentală, tulburări psihosomatice, leziuni de lungă durată.
Grupul de colegi
Nivelul presiunii grupului de colegi este adesea subestimat, apartenența la un grup ori bandă de ‘Risc ridicat’ putând adesea conduce la:
- Comportament necorespunzător și frecvență slabă
- Folosirea unor substanțe ilegale
- Situații de sarcină / de părinte
- Deteriorarea legăturilor cu cei de-o seamă
Agresiunea
Mulți tineri sunt adesea agresați, mai ales cei care au o Dizabilitate de Învățare Personală, acest lucru fiind relativ ușor de identificat de către profesori, însă, dacă Dizabilitatea de Învățare este oarecum simplu de identificat, nu același lucru se poate spune despre tinerii care sunt victime ale agresiunii, fiind prin urmare necesar un sistem operațional care permite acestora să vorbească fără teamă cu un profesor ori pedagog calificat. Noi dispunem de un grup ‘Anti-agresiune’ condus de un director adjunct, cu pedagogi / mentori care au beneficiat de formare ‘anti-agresiune’. În acest sens, a se vedea și Paragraful 3, Climatul Învățării, de mai sus.
Internetul oferă o multitudine de site-uri care oferă îndrumare în ce privește identificarea și modul de a reacționa la
agresiune. În Marea Britanie există și un număr de organizații special înființate pentru a ajuta și lua cunoștință de problemele copiilor, de ex.
Childline
Lipsa increderii în sine
Mulți elevi în situație de potențial abandon au o încredere în sine scăzută, fiind prin urmare important să le fie încurajat respectul de sine cu fiece prilej. O posibilă soluție este activarea unui sistem bazat pe ‘recompense’ prin intermediul căruia sunt căutate activ oportunități de a recompensa și lăuda nu doar elevii, ci si părinții acestora. Părinții sunt încântați să li se spună despre succesul copiilor lor, ceea ce va avea un efect de domino asupra relațiilor, atât în interiorul familiei cât și între familie și școală.
Alți factori personali
Și factori mai puțin evidenți pot duce la abandon școlar, adesea în conexiune cu cei din secțiunea ‘Selectarea cursului’ de mai sus. Cercetările noastre din Studiul de caz au identificat:
- Lipsa de interes ori plictiseala față de curs, ceea ce duce la micșorarea efortului depus
- Elevii cu prieteni apropiați în afara școlii (posibil elevi extramatriculați anterior din aceeași școală) au adesea un comportament necorespunzător în clasă, ceea ce poate duce la propriul abandon
- Dificultăți în respectarea cerințelor cursului, de ex. rămânerea în urmă cu materia, incapacitatea de a respecta termenele sau notele mici la clasă ori la lucrări de control pe parcurs
- Lipsa de relevanță a cursului pentru cariera aleasă, de ex. unul din cei intervievați își umplea doar timpul până la momentul cînd urma să intre în armată, considerând prin urmare că foarte puține din cursurile obligatorii erau relevante pentru cariera selectată
- Convingerea că experiența în muncă va fi de mai mult ajutor în realizarea aspirațiilor legate de carieră decât succesul la examene
Timpul și efortul investite de tânăr în cursul ales – cercetarea noastră sugerează că tinerii care au abandonat după ce au parcurs o parte semnificativă a cursului au luat mai greu decizia deoarece, abandonând școala, au irosit timpul și efortul deja investite în cursul respectiv.
Dacă profesorii ‘încarcă’ materia la început, adică sporesc volumul de muncă în faza inițială a cursului, acest lucru face mult mai greu de luat decizia de a abandona cursul într-o fază ulterioară.
Capitolul 3: Influența familiei
Așteptări educaționale
Elevii vin în școală din medii foarte variate, performanța lor depinzând de modul în care familia vede educația, dacă o consideră benefică pentru copil ori pentru întreaga familie, de ex. familii nomade, familii cu nivel de educație scăzut al părinților și fraților/surorilor.
Expectanțele și cutumele culturale pot avea, la rându-le, o influență majoră. De ex. așteptările în ce le privește pe fete sunt diferite în unele culturi.
Foarte adesea părinții / îngrijitorii nu înțeleg necesitatea educației ori, pur și simplu, le vine greu s-o scoată la capăt, nereușind să ia măsuri pentru a asigura frecvența zilnică a copiilor, ceea ce-i aduce în conflict cu autoritățile educaționale.
În Marea Britanie acest conflict tinde a se agrava odată cu intrarea în vigoare a unor reglementări care extend perioada școlarității obligatorii la 17, iar mai apoi la 18 ani. Informații suplimentare despre planurile guvernului britanic referitor la
Expectanțe mai mari .
Școala de acasă opțională
În Marea Britanie părinții / îngrijitorii care nu asigură frecventarea la timp a școlii de către copii au foarte adesea mari probleme, putând fi chiar acționați în judecată. Aceștia ajung în situația de a se angaja oficial că vor oferi copiilor, optional, posibilitatea de a face școala acasă (ȘA).
În timp ce unii părinți sunt evident în măsură să ofere o educație de calitate acasă, în cazul altora – mai ales când elevii sunt retrași din școală în ultimul an al educației obligatorii, acest lucru înseamnă o educație precară și chiar dacă Autoritățile Locale face eforturi să monitorizeze calitatea educației de acasă, tinerii în cauză pot fi serios dezavantajați prin retragerea din școală.
Nevoi / circumstanțe familiale
Influența altora, în special a famililor, nu poate, nici ea, fi neglijată atunci când elevii iau decizia sî rămână în școală ori să abandoneze un anume curs. Influențele negative sunt provocate de o multitudine de cause:
E posibil ca familia să se fi destrămat ori să fi suferit o pierdere, iar tânărul să locuiască cu unul din părinți sau cu niciunul, dacă a fost instituționalizat. (Copiii care locuiesc numai cu un părinte sunt tot mai numeroși în Marea Britanie) Astfel de situații traumatice pot duce la probleme și la abandon școlar dacă tânărul trebuie să schimbe școala și nu frecventează cursurile de la începutul anului școlar. Desigur, sunt și situații când schimbarea în sensul de a locui doar cu unul din părinți ori cu un îngrijitor poate avea efect stabilizator.
Uneori elevii provin din familii de sezonieri, de ex. în agricultură, pescuit, ori din familii al căror venit de bază provine din activități horticole, cum ar fi creșterea fructelor.
La fel, sărăcia poate fi un factor de influență, deoarece având un venit de familie atât de mic, ori atât de multi frați/surori, toți membrii familiei trebuie să înceapă să câștige cât mai curând posibil. În acest context, e potrivit să li se reamintească elevilor că numărul meseriilor pentru care nu se cer calificări sau pregătire scade rapid, în timp ce numeroase ocupații tradiționale, cum ar fi industria minieră in Marea Britanie, au dispărut pentru totdeauna.
Și poziția geografică poate avea un rol, în special dacă școala sau colegiul este prea departe, ceea ce face ca prezența la școală să fie scumpă ori să consume mult timp.
Tinerii pot să fie ei înșiși îngrijitori pentru proprii lor frați/surori ori pentru proprii părinți cu dizabillități sau chiar cu afecțiuni mentale.
Toate aceste tipuri de circumstanțe familiale pot rezulta într-o lipsă a contactului familiei cu școala ori a sprijinului familiei pentru școală, o lipsă a interesului familiei pentru ce se întâmplă la școală. Simptomele acestui fapt sunt lipsa părinților / îngrijitorilor de la ședințe, lipsa sprijinului în privința temelor pentru acasă (ceea ce se vede și din absența oricăror comentarii în carnetul de corespondență cu părinții), ca și din refuzul de a reacționa la încercările de a-i contacta.
Copiii din familii de imigranți
În contextul în care familile se deplasează pe toată întinderea Europei, și dincolo, fie ca migranți economici, fie pentru a scăpa de persecuții, satisfacerea trebuințelor copiilor din familii de imigranți, cu precădere înscrierea lor la școală, ca și rămânerea în școală, în noua lor țară de reședință poate întâmpina multe bariere.
Amploarea problemei diferă pe întinderea Europei, însă nicio țară nu a reușit să evite total fenomenul, fiind necesar ca trebuințele fiecărui copil din familii de imigranți să fie avute în vedere, să fie atent cântărite și tratate, dacă se dorește ca acești copii să reușească.
Există o serie de lucrări în acest domeniu, una din cele de interes fiind
Integrarea în Europa a copiilor din familii de imigranți
Capitolul 4: Comunitatea și factorii sociali
Statutul socio-economic
Mediul în care trăiește elevul are un rol important în privința planurilor de carieră pe termen lung și a expectanțelor pe tot parcursul vieții. La rândul său, acest lucru influențează importanța acordată activităților școlare, ori lipsa acesteia.
Dacă părinții, prietenii și vecinii au un nivel socio-economic scăzut, opinia potrivit căreia o educație de calitate poate schimba situația ajutându-l pe tânăr să “urce pe scara socială” spre o viață mai bună va fi greu de transpus în practică iar
șomajul devine frecvent norma .
Aici puteți găsi mai mult despre
situația economică a zonelor dezavantajate
Comportamentul anti-social
Statutul socio-economic modest al unei zone se leagă adesea de comportamentul anti-social. Având modele parentale și sociale necorespunzătoare, nu-i greu ca tânărul să ajungă în compania unor “persoane nepotrivite”, alegând “cultura de gașcă”.
Acest lucru se poate finaliza cu urmărirea în justiție și, odată intrat pe acest drum alunecos, șansele de a scăpa sunt reduse. De aceea tribunalele și autoritățile acordă atâta atenție prevenirii recidivei după comiterea primei infracțiuni.
Cultura muncii
La fel, dacă norma în zonă sau în comunitate (de ex. comunitățile de nomazi) precede ca tânărul să înceapă să câștige cât mai devreme, atunci școlile din zonă vor deveni neinteresante, elevii preferând să petreacă mult timp în afara școlii câștigând bani, ceea ce face să le rămână puțin timp pentru efortul școlar.
Tinerii vor prefera, probabil, să abandoneze școala cât mai curând posibil, ajungând în final să aibă slujbe necalificate, prost plătite și fără perspectivă care le vor afecta pentru tot restul vieții potențialul de a obține un venit bun.
Priorități politice și poziții critice în media
Dacă educația este prost plasată în rândul priorităților politice ori dacă există poziții critice semnificative în media referitor la calitatea educației furnizate, și acest lucru poate avea un rol important în subminarea valorii percepute a educației, ducând indirect la abandon școlar.
Un astfel de exemplu in Marea Britanie sunt articolele de presă anuale referitor la faptul că examenele școlare GCSE și A-levels devin tot mai ușoare pe an ce trece, sau critica în presa locală la adresa unei școli din pricina poziției sale nesatisfăcătoare în clasamentul școlilor după rezultatele la examene, uitând cu desăvârșire nivelul de cunoștințe al elevilor la momentul venirii lor în școala respectivă, ceea ce conduce la depunctarea acelei școli în ochii propriei comunități.
Capitolul 5: După identificare
Bune practici
Sugestii referitor la ce se poate face odată ce o potențială problemă a fost identificată sunt oferite în următoarele module ale acestui curs de formare. Totuși, iată acum câteva strategii care au fost încercate și și-au probat eficiența în a-i ajuta pe cei în situații de posibil abandon școlar:
- Întâlniri multilaterale – utilizați îndrumarea existentă din partea celorlalte cadre din școală, cât și ajutorul organizațiilor care sprijină școala în care lucrați; experiența practică arată că cea mai bună modalitate de abordare a multelor cazuri ‘de risc’ este colaborarea inter-agenții. Ca exemplu de bună practică, școala noastră a angajat un ‘Lucrător pentru legătura cu familia’ care activează alături de profesori la rezolvarea aspectelor sociale care împiedică familiile să-și sprijine copii pentru a frecventa școala. Acest lucru a avut deja un efect profund asupra atitudinii părinților, cheia succesului fiind, însă, evitarea supra-încărcării.
- Intervenție timpurie – odată ce apare o problemă, de ex. dacă un elev absentează mult, intervenția timpurie va avea cea mai mare șansă de reușită
- Stiluri de învățare / Inteligențe multiple – arată elevului că există variate feluri de a învăța, ajutându-l să găsească modalități noi, creative de a rezolva problemele, de a avea succes și de a deveni unul din cei care învață pe tot parcursul vieții
- Școlarizare alternativă – oferă celor în situații potențiale de abandon școlar o gamă de opțiuni care-i pot, totuși, conduce spre absolvire prin programme care dau o atenție specială nevoilor sociale individuale ale elevilor, de ex. la colegiul nostru sunt oferite posibilități de studiu în domeniul construcțiilor, coafură și înfrumusețare, horticultură, mecanică auto etc.
- Implicarea familiei – cercetările arată clar că implicarea familiei are un efect pozitiv, direct asupra succesului copiilor, fiind cel mai corect predictor al succesului școlar al unui elev. Perseverați dacă e greu de obținut sprijin din partea familiei, încercați sa faceți școala mai atrăgătoare, nu toți adulții au amintiri plăcute din vremea școlii și nu se simt confortabil în mediul școlar
- Experiențe în afara școlii – multe școli oferă diverse programe după terminarea orelor, în timpul pauzei de prânz ori în perioada verii, sau schimburi școlare etc. care acoperă deficitul de informație și generează interes pentru diferite domenii
- Colaborarea în comunitate – când toate grupurile dintr-o comunitate acționează colectiv în sprijinul școlii, se creează o infrastructură ce oferă un mediu prietenos, de susținere, în care tinerii se pot realiza
- Îndrumare pentru alegerea carierei și a cursului – asigurați-vă că școala oferă cea mai bună îndrumare posibilă în privința alegerii cursului și orientării în carieră
- Mentori / colegi de studiu – mentoratul individual va ajuta la instaurarea unei atmosfere de încredere prin faptul că elevul are la cine să apeleze fără reținere dacă are o problemă
- Dezvoltare profesională continua – perfecționarea profesională continuă este esențială pentru a fi la curent cu cele mai recente tehnici și idei
La finalul acestui modul dorim să recomandăm un site internet care se ocupă special de problema abandonului școlar – Centrul/Rețeaua Național(ă) de Prevenire a Abandonului – care ne-a fost de real ajutor în redactarea acestui modul și care credem că va oferi multe
strategii eficiente . Dorim să recomandăm și cartea
Cum eșuează copiii